FysioVitaal Krimpen gelooft dat herstel begint bij het begrijpen hoe het lichaam werkt.
Pijn is een veelvoorkomend probleem bij klachten aan het bewegingsapparaat, maar hoe werkt dit nu precies? In alle behandelingen van FysioVitaal Krimpen staat het geven van uitleg, inzicht en ervaring centraal. Als u begrijpt op welke manier u symptomen van het lichaam moet interpreteren, kunt u hier op de juiste manier op reageren.
Waar komt pijn vandaan? Waarom heb ik pijn en gaat het niet meer weg? Begrijp uw pijn en probeer het te snappen. Durf weer in beweging te komen!
Het werkende pijnsysteem
Wist u dat er geen ‘pijnsensoren’, ‘pijnzenuwen’, ‘pijnpaden’ of ‘pijncentra’ in ons lichaam aanwezig zijn? Wat we wel hebben zijn sensoren in weefsels die reageren op allerlei soorten impulsen die een bedreiging vormen. Wanneer deze speciale sensoren geactiveerd worden, gaat er met een hoge snelheid een alarmsignaal naar het ruggenmerg, wat weer aan je brein doorgegeven kan worden.
Dit soort activiteit in de zenuwen noemen we nociceptie, wat letterlijk ‘gewaarwording van gevaar’ betekent. Bij iedereen vindt deze nociceptie plaats, soms resulteert het in pijn, maar veel vaker ook niet.
Nociceptie is de meest voorkomende, maar zeker niet de enige voorbode voor pijn. Sommige gedachten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er in je brein direct waarschuwingssignalen worden afgegeven, terwijl er nergens nociceptie plaats vindt.
Lichamelijke sensoren
Sensoren kunnen heel gespecialiseerd zijn. We hebben sensoren die reageren op mechanische kracht, temperatuurwisselingen, chemische veranderingen en bedreiging.
Het ruggenmerg ontvangt diverse boodschappen van deze sensoren, zoals: ‘de temperatuur in mijn omgeving stijgt’, ‘de zuurgraad in mijn omgeving neemt toe’ of ‘er is GEVAAR’.
Deze boodschappen worden via het ruggenmerg doorgestuurd naar ons brein. Hier vindt de interpretatie van alle boodschappen plaats. Het brein is het regelcentrum van ons alarmsysteem.
Alle boodschappen worden geïnterpreteerd door het brein aan de hand van historie (heb ik deze boodschap vaker gekregen?), emotie (wat doet deze boodschap met me?) en waardeoordeel (wat hebben de boodschappen die binnenkomen voor gevolg?).
Je kunt de manier waarop het brein reageert beschouwen als een orkest. Een goed geoefend orkest kan diverse melodieën spelen in verschillende sterkten.Alle bovenstaande samenwerkende mechanismen hebben invloed op de uitkomst van het brein: pijn in meer of mindere heftigheid.
Acute pijn
Acute pijn is pijn die plotseling optreedt bij schade. Dit herkent iedereen. Bijvoorbeeld als de enkel verzwikt. Deze pijn kan optreden na een trauma, operatie of infectie en is vaak kortdurend met een duidelijke oorzaak. Het waarschuwt als er schade aan een weefsel is of dreigt te ontstaan. Dit alarmsysteem is belangrijk om geen verdere schade te ontwikkelen en tijdelijke rustig aan te doen voor het herstel.
Chronische pijn
Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanwezig is. Het woord ‘chronisch’ betekent dat het langer aanwezig is en zegt niets over de toekomst.
Deze pijn is niet meer het directe gevolg van schade of dreigende schade aan de weefsels.
Bij chronische pijn heeft de pijn geen waarschuwingsfunctie meer en is er geen een-op-eenrelatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Het is een complex lied gespeeld door het brein als orkest.
Aan de boodschappen die in het brein aankomen en verstuurd worden komt in dit geval geen einde. Hierdoor wordt het zenuwstelsel overgevoelig en zal het alarmsysteem te scherp worden afgesteld. Als er bij je ingebroken wordt zal je een scherper alarmsysteem aanschaffen om het de volgende keer te voorkomen.
Bij langdurige pijn zal het pijnsysteem vaker en heftiger reageren. Zelfs op boodschappen die ‘normaal’ geen gevaar zijn voor het lichaam.
Emotie heeft invloed
Uw conditie, stemming en denken hebben invloed op deze pijn. De hoeveelheid boodschappen die verstuurd worden in het zenuwstelsel, wordt vooral bepaald door het emotioneel gedeelte van het brein. Als het brein zich bedreigt of kwetsbaar voelt dan laat het alle signalen door die mogelijk duiden op schade. Als er veel boodschappen in het brein binnenkomen dan raakt de sorteerkamer overbelast. Dit kan leiden tot uitbreiding van de pijn naar een ander gebied.
Gedurende de behandeling zal er uitvoeriger ingegaan worden op de werking van het pijnsysteem en de gevolgen hiervan in uw bewegen. Alle delen van het pijnsysteem zijn met elkaar verbonden en vormen samen het pijnnetwerk:
- Lichaam
- Emoties
- Gedachten
- Gedrag
Gezamenlijk met een fysiotherapeut zal gekeken worden welke facetten van het pijnnetwerk belangrijk zijn om in te spelen op uw pijn. Met een specifiek behandelplan, waarin bewegen centraal staat, kan het alarmsysteem weer minder scherp worden afgesteld en krijgt u meer handvatten om met uw pijn om te gaan.
Misschien herkent u zichzelf in de beschreven symptomen. Wij kunnen u helpen met het verminderen van en leren omgaan met deze klachten.
Bron: Begrijp de Pijn, G. Lorimer Moseley